Érdemes tudni

Mindenkiben felvetődik ez a kérdés:  Anyakönyvvezető vagy Szertartásvezető? Mi a különbség a két személy között?

A szertartásvezetők elterjedésével nem szűnt meg az anyakönyvvezetők szerepe. Azért van egyre több szertartásvezető, mert a házasulandók igényei egyre nagyobbak és extrémebbek, amiket sok esetben az anyakönyvvezetők nem tudnak teljesíteni. Ez nem azért van, mert nem akarnak örömet szerezni a pároknak. Az anyakönyvvezetők szigorú szabályokhoz kötve dolgoznak, melyeket területileg határoz meg a hivatal, így elképzelhető, hogy más  szabályozással fogtok találkozni akár Budapesten belül is. Néhány mondatban szeretném számotokra elmagyarázni, hogy manapság miért jó ötlet szertartásvezetőt hívni az esküvőtökre.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a házasságkötés főszabály szerint a hivatal munkaidejében INGYENES (csak meghatározott napokon tartanak esküvőket, erről előre érdeklődni kell, mert ez is városonként eltérő lehet). Amennyiben hétvégén szeretnétek házasságot kötni, vagy egy külső helyszínre szeretnétek kihívni az anyakönyvvezetőt, akkor már a hivatal külön díjat számít fel. Ennek mértékéről az általatok kiválasztott hivatalban kell érdeklődni. Amennyiben Ti úgy döntenétek, hogy egy külső helyszínre hívjátok az anyakönyvvezetőt, akkor a helyszínre a területileg illetékes hivatalból fognak küldeni egy anyakönyvvezetőt.

Ma már sokkal rugalmasabbak az anyakönyvvezetők, sok esetben próbálják megismerni a párokat és nem feltétlenül a sablon szövegeket mondják el. De vegyétek figyelembe a szervezés során, hogy a házasságkötő termekben egy nap több eskővő is van szigorú időbeosztással. Nem késhettek és a díszítésen sem tudtok változtatni. Sajnos a zökkenőmentes lebonyolításokhoz szükség van ilyen szabályokra.

A sok szabály és kötöttség miatt dönt úgy egyre több pár, hogy egy előre kiválasztott helyszínen kötnek házasságot egy általuk, szimpátia alapján kiválasztott szertartásvezetővel. Amennyiben rám esik a választásotok, akkor a következőkre számíthattok:

 • Legalább két személyes találkozás. Szeretnék minden párnak egy igazán személyes beszédet írni, ami akkor lehetséges, ha ismerlek Titeket. A megismerkedésetektől kezdve a közös nyaralásokon át a lánykérésig mindent meghallgatok és ezek alapján én már fel tudom mérni, hogy milyen stílusban írhatok, mi az, amit a Nagy Napon szívesen hallanátok. Abszolút személyre szabott lesz a beszéd.
 • A forgatókönyv közös megtervezése. Veletek együtt tervezem meg a szertartás menetét. Hozhatja a kiskutyátok a gyűrűket, mondhat verset az unokahugi, a fantáziátokra bízom, hogy mivel egészítenétek ki az eskütételt. Legkésőbb az esküvő előtt két héttel véglegesítünk mindent, így pontosan tudni fogjátok, hogy mire számítsatok, nem fognak Titeket meglepetések érni a szertartással kapcsolatban.
 • Eszközök beszerzése. A szertartást tényleg bármivel ki lehet egészíteni. A szükséges gyertyákat, homokot vagy egyéb tárgyakat segítek beszerezni.
 • Rugalmasság. Engem nem szabályoz senki. Én a szertartás kitűzött időpontja előtt kb 30 perccel már a helyszínen leszek. Ellenőrzöm a helyszínt és a szükséges kiegészítők meglétét. Ha késnétek nem probléma, én ott foglak Titeket várni felkészülten. A helyszín tekintetében sincsenek megkötéseim, sőt az időponttal kapcsolatban sem. Tartok szertartást reggel, délben, este, éjfélkor, sőt ünnepnapokon is.
 • Garancia. Ez egyrészt abból adódik, hogy egyeztetünk a szövegről, tehát tudni fogjátok nagyjából, hogy mi hangzik majd el a szertartás alatt. Másrészt szerződést írunk, amiben rögíztjük, hogy én mit vállalok, mi az, amit nyújtani fogok Nektek az esküvőtök napján.

Azzal kezdtem ezt a rövid ismertetőt, hogy az Anyakönyvvezetők szerepe nem szűnt meg. A magyarázat a következő:

Az Anyakönyvvezetők munkájára minden esetben szükség van. Nekem, mint Szertartásvezetőnek, nincs riportálási kötelezettségem az állam felé, tehát azt a tényt, hogy Ti előttem örök hűséget fogadtatok nem fogom bejelenteni semmiféle hivatalos szerv felé. Amennyiben külső helyszínen szeretnétek kimondani az Igent egy Szertartásvezetővel, akkor is be kell menni az Anyakönyvvezetőhöz aki egy egyszerű szertartást követően kiállítja számotokra a hivatalos házassági anyakönyvi kivonatot. Ez az egyszerű szertartás abból áll, hogy a pár a két tanúval bemegy a hivatalba egy előre leegyeztetett időpontban és az Anyakönyvvezető egy néhány perces ceremónia keretében összeadja őket. Aláírásukkal igazolják a házasságkötést és már meg is kapják a házassági anyakönyvi kivonatot. Én minden esetben kérem a párt, hogy mutassák be nekem ezt az okiratot, mert biztosnak kell lennem abban, hogy az általam levezetett szertartás nem lesz megtévesztő. Tehát a Szertartásvezető által levezényelt házasságkötés valójában egy megerősítő szertartás, ami úgy és olyan keretek között zajlik, amit a pár megálmodott.


Teendőitek

 • A pár mindkét tagjának egy időben kell megjelennie az anyakönyvvezető előtt, amikor bejelentkeznek a házasságkötésre.
 • A bejelentkezés után 30 napos várakozási idő van. A 31. napon lehet házasságot kötni. A bejelentkezés során felvett jegyzőkönyv egy évig érvényes.
 • A bejelentkezés során tájékoztatást kaptok a tanú személyét illető feltételekről és minden fontos információról (pl.: mindenkinél kell, hogy legyen érvényes igazolvány az esküvő napján).
 • Nyilatkoznotok kell a házassági nevek viseléséről, illetve  a születendő gyermekek nevéről.
 • Az ingyenes szertartáson csak a két tanú lehet veletek. A ceremónia végén megkapjátok a házassági anyakönyvi kivonatot. Ennek megléte nélkülözhetetlen egy szertartásvezető által megtartott esküvőhöz.
 • Amennyiben változik a nevetek a házasságkötés során, akkor 8 napotok van arra, hogy kiváltsátok az új okmányokat.