Esküvői kisokos

      A szertartás helyszínének kiválasztása

Manapság, mivel már nincs lehetetlen, szinte mindenki a szabadban képzeli el az Igen kimondását. Lehet ez egy erdő, egy tópart, vagy csak a lagzi helyszínének nagyszerűen feldíszített udvara. Őszintén szólva én megértem, hogy miért választják nagyon sokan a felsorolt opciók egyikét, vagy még ezeknél is egyedibb vagy extrémebb helyszíneket, azonban nagyon sok tényezőt mérlegelni kell.

Amikor egy pár elkezdi megtervezni a nagy napot és választás előtt állnak, arra szoktam őket kérni, hogy amennyiben szabdtéren szeretnének összeházasodni, akkor mindenképpen találjanak egy másik helyszín, ami B tervként szolgálhat. Akármennyire is készülünk a nagy napra, egy dolgot nem tudunk garantálni, az pedig az időjárás. Sajnos a vakító napfény hőséggel és a szeles esős időjárás is tönkreteheti a szabadtéri esküvőket. Éppen ezért minden esetben kell találni egy fedett és lehetőleg árnyékos helyszínt is. Legjobb esetben ez az eredetileg megálmodott helyszín közelében van, így nem okoz problémát, ha hirtelen elő kell venni a B tervet. (Tipp: ha a rossz időre választott helyszín nem egy helyen van a szabadtéri opcióval, akkor ezt tűntessétek fel a meghívón is.)

Külső helyszín esetén döntő részlet lehet a dátum és az időpont is. Június-Július-Augusztus közepén délután 3-ra elég kockázatos szertartást szervezni a hőség miatt. Ha meg tudjuk oldani, hogy minden vendég tudjon ülni (az esetek nagyon nagy százalékában ez nem kivitelezhető) és árnyékban legyen mindenki akkor talán megvalósítható, de minden esetben azt tanácsolom, hogy inkább egy késő délutáni időpontot válasszon a pár. Mikor a templomi esküvő kimarad a programból, nem merül fel ez kérdésként, mert abban az esetben 5 óránál korábban nem kezdődik el az esküvő. Azonban, ha a nagy nap menetrendjébe templomi és polgári esküvőt is be kell illeszteni, akkor igen nagy kérdés, hogy mikor melyik legyen. A nyári hónapokban véleményem szerint a templomival érdemes kezdeni és utána 5, 6 óra magasságában, vagy akár később is, lehet a szabadtéri esküvő. Nyáron nagyon későn sötétedik, így egészen sokáig el lehet húzni a kezdés időpontját (nem beszélve a naplementés szertartásokról).


Az ülőhelyek biztosítása is sarkalatos pont. Mérlegelni kell az időjárási tényezőket és a násznép átlagos életkorát illetve egészségi állapotát. Ha lesznek szép számmal idősebb vendégek is, illetve gyermekek, akkor mindent el kell követni annak érdekében, hogy ők helyet tudjanak foglalni még a szertartás előtt. Ellenkező esetben nem fogják élvezni az esküvőt és csak a bosszankodás marad (gyereke esetében a hiszti 😊 ). Akármennyire is Rólatok szól az a nap, a vendégek kényelmére is figyelni kell.

A titok egyébként egyetlen egy dologban rejlik, ez pedig nem más, mint a megfelelő szervezés. Éppen ezért kell pontosan, minden részletet megszervezni, megbeszélni, mert így lehet felkészülni szinte minden váratlan fordulatra. Személy szerint én minden egyes szabad téren tartott esketésre korábban megyek, hogy ellenőrizni tudjak mindent. Ha vízpartról van szó, akkor talán még egy kicsit korábban megyek, mert vízparton nagyon komoly tényező lehet például a szélerősség. Ha erős a szél, akkor nagyon sok részletre kell odafigyelni, és kipróbálni, hogy a szertartás közben már minden gördülékenyen menjen és ne legyen kellemetlen meglepetés. Inkább a szertartás előtt, amíg a vendégek még a welcome drinkeket fogyasztják kell tesztelni, hogy mit fúj el a szél az asztalról és mit hogyan tudok a helyén tartani, mint hogy az esküvői videón nézze vissza a pár, hogy milyen szépen repült el a házasságkötésüket igazoló lap a szélben. 😊

Ezek mellett természetesen egy nem a szabadban tartott szertartás esetében is szükséges a teljes körű szervezés, de jóval kevesebb és más jellegű körülményt kell figyelembe venni. Vannak párok, akik bár nem házasságkötő teremben akarnak örök hűséget fogadni egymásnak, de nem is vágynak kültéri szertartásra. Ilyen esetben is sok megoldás van. Rengeteg esküvői helyszín rendelkezik olyan konferencia termekkel, ahol a megfelelő dekorációval nagyon szép szertartást lehet tartani. De vannak párok, akik nem a lagzi helyszínén hanem egy másik épület falai között tervezik kimondani az igent. Ezekben az esetekben is nagyon szép és megható szertartásokat lehet szervezni, sőt, talán még a technika által biztosított lehetőségeket fedett helyszínen jobban ki lehet használni.

Egy dolog biztos, és kérlek Titeket, hogy erre gondoljatok: TI KÜLÖNLEGESEK VAGYTOK. Egy különleges párnak pedig joga van különleges esküvőhöz. Megnyilvánulhat ez a helyszín kiválasztásában, a szertartásban, a ruhákban, bármiben. Merjetek egy kis színt vinni az esküvőtök napjába és ne féljetek meghozni a nem hétköznapi döntéseket! 😊

Szülőköszöntő - Kiket, hogyan, mivel?


A polgári szertartás szülőköszöntő része sok tényezőtől függ. A párnak kell eldöntenie, hogy mekkora hangsúlyt akarnak helyezni erre a részre. Ez általában attól függ, hogy mennyire szoros a kapcsolat a szülőkkel. Szokás a nagyszülőket is köszönteni, illetve ha van más családtag, aki nagyon komoly szerepet tölt be az életetekben, akkor őket is meg lehet ajándékozni. Egy szertartásvezető által tartott esküvőn nincsenek megkötések, azokat köszönthetitek, akik valóban nagyon fontosak Számotokra. Ezt fontos átgondolni, mert sokak életében például egy keresztszülő vagy nagynéni is betölthet nagyon jelentős szerepet. 

Vannak, akik saját maguk írnak köszönő szöveget, így teszik nagyon személyessé és valóssá a köszöntést. Ez abban az esetben történik, amikor nagyon-nagyon szoros a kapcsolat a szülőkkel. Ilyenkor én csak tolmácsolom a pár gondolatait a családtagok felé.

Vannak, akik teljes mértékben rám bízzák a szöveg megírását, mert saját maguk nem tudják megfogalmazni az érzéseiket.Az én feladatom az, hogy az általatok elmesélt történetek alapján megfogalmazzak egy köszöntő szöveget, így a személyes találkozások során a szülőkkel való kapcsolatotokról is fogok kérdezni. Véleményem szerint Mindenki másért tartozik köszönettel. Minden pár élete más és más, így nincs két egyforma köszöntő beszéd sem. Van, aki a sok nyári kirándulást, a tanulmányai során kapott rengeteg támogatást és biztatást valamint az önálló élet kapujában kapott tanácsokat köszöni meg. Van, aki a nehéz helyzetekben kapott lelki támogatásért és a rengeteg szeretetért és törődésért mond hálát. Személyenként más és más, de a legáltalánosabban fogalmazva ilyenkor azt köszönjük meg, hogy felneveltek minket, illetve felnevelték a párunkat.

Sok időt hagyok arra, hogy a párok összeszedjék, hogy pontosan miért is hálásak. Ez lényeges része a szertartásnak, hiszen minél több emléket elevenítünk fel a beszédben, annál személyesebb és meghatóbb lesz.

Sok esetben előfordul, hogy a szülők vagy a nagyszülők közül valaki már sajnos személyesen nem tud jelen lenni a Nagy napon. Ilyenkor megkérem a párt, hogy mérlegeljenek, mennyire lehet megemlíteni az elhunyt személyt a beszédben. Ha kevés idő telt el a családtag elvesztése és az esküvő között, akkor lehetséges, hogy sokakat érzékenyen érinthet, ha szóba hozzuk az elhunytat. Véleményem szerint nem szabad hagyni, hogy ez a fajta megemlékezés az esküvő vidám és boldog hangulatát tönkretegye.

Ebben az esetben én azt szoktam javasolni, hogy egy "csendes" megemlékezést tartsunk. Van olyan lehetőség, ami mindenki számára látható, de mégsem mondunk ki semmit. Például egy széket üresen hagyunk és egy szál fehér rózsát helyezünk el rajta, vagy egyszerűen kiteszünk egy képet az elhunyt személyről és meggyújtunk egy gyertyát. Így érezhető a megemlékezés, de mégsem teszi tönkre a hangulatot.

Ha még ez is túl sok lenne a jelenlévők számára (ami elképzelhető, hiszen egy szeretett személy elvesztése mindennél rosszabb), akkor ezeket is ki lehet hagyni és minden látható jel nélkül meg lehet oldani, hogy az elhunyt szerettünket kicsivel közelebb érezzük magunkhoz. Van, aki a ruhájával, a csokrával vagy valamilyen más kiegészítőjével oldja meg ezt. Fényképet, ékszert vagy bármilyen kis tárgyat el lehet rejteni, ami a szerettünkre emlékeztet, vagy az övé volt. Ezt a vendégek nem fogják látni, de a menyasszony vagy a vőlegény tudni fogja, hogy nem csak a mennyországból nézi végig az elhunyt az esküvőt, hanem kicsit a lelke is ott van azokban a percekben.

Nagy problémát szokott okozni a pároknak az ajándék kiválasztása. A virág és bor párosítás egy általános megoldás, igazából a legegyszerűbb ötlet. Nyilván örülni fognak ezeknek is, de múlandó ajándékok. Arra szoktam kérni a párokat, hogy találják ki az ajándékokra szánt összeget. A maradandó ajándékok általában magasabb költségvetéssel járnak, de ezzel párhuzamosan egy olyan ajándékot tudnak átadni a családtagoknak, ami évekkel később is az esküvőre és a szülőköszöntésre fogja őket emlékeztetni.

Sokan egy - másfél évig szervezik az esküvőjüket, így van idő kitalálni, hogy mi az az ajándék, ami igazán személyre szabott lesz a Nagy napon. Ilyen lehet egy régi, közös fénykép, amit be lehet keretezni vagy bármilyen technikával át lehet formálni. Egy másik opció esetében a közös programokra és hobbikra lehet gondolni. A megválaszolandó kérdés az, hogy mi lehet az a tárgy, amire , ha ránéz a megajándékozott, akkor a pár, az esküvő, a családi egység fontossága fog az eszébe jutni.

Ha a szülőkkel, nagyszülőkkel való kapcsolatotokra jellemző a humor, akkor nem szabad megijedni a vicces ajándékoktól sem. Ha úgy gondoljátok, hogy egy viccesebb, nem mindennapi ajándék lenne a megfelelőbb, akkor bátran adjátok át azt, biztosan érteni fogják a poént! 😊

Összegyűjtöttem nektek pár ötletet böngésszetek bátran Pinterest táblámon!

https://hu.pinterest.com/igenvelem/szulokoszonto-ajandekok/

Ruha, Cipő, Fodrász, Sminkes pipa, de... Mi legyen a nevem?!


Véleményem szerint sokak számára nagy dilemmát okoz a házasság utáni név kiválasztása. Ez nem csoda, hiszen manapság már több opció közül lehet választani.

Egy egyszerű példán keresztül levezetem számotokra a lehetőségeket. Fontos, hogy nem csak a feleség veheti fel férje nevét, hanem fordítva is lehetséges a névváltozás.

Menyasszony: Molnár Bettina

Vőlegény: Kocsis Márton

Lehetséges névviselések:

  • Nem feltétlenül kell változtatni, ebben az esetben a pár megkíméli magát a személyes okmányok cseréjétől és az azzal járó procedúrától. Amennyiben így döntenek, akkor születendő gyermekeik nevével kapcsolatban több opció is felmerül: Molnár, Kocsis, Molnár-Kocsis, Kocsis-Molnár.
  • A menyasszony és a vőlegény is felveheti párja vezetéknevét, így lehetséges a Molnár Márton és a Kocsis Bettina változat is. Ilyenkor a születendő gyermekek esetében is a kiválasztott vezetéknevet kell alkalmazni. (Tehát, ha Molnár Melinda felveszi a Kocsis nevet, akkor gyermekük is Kocsis lesz.)
  • Megtarthatják saját és felvehetik párjuk vezetéknevét, ez az úgynevezett "kötőjeles" megoldás. (a példa alapján: Kocsis-Molnár illetve Molnár Kocsis). Itt szintén a kiválasztott megoldás lesz érvényben a gyermekek esetében is.
  • Végül jönnek a már jól ismert megoldások, amikor a vőlegény nevét veszi fel a menyasszony a "né" megjelöléssel. Példánknál maradva ez a következőket jelenti: Kocsisné Molnár Bettina, Kocsis Mártonné és Kocsis Mártonné Molnár Bettina. Ezek esetében a gyermekek vezeték neve a Kocsis lesz.

Az utóbbi megoldást sokan nagyon hosszúnak és kissé ódivatúnak tartják. Azt tanácsolnám minden kedves menyasszonynak, hogy üljön le párjával és beszéljék át a lehetőségeket. Fejtsétek ki, hogy kinek mi a fontos és melyik opció tetszik. Próbáljátok "ízlelgetni" a különböző változatokat. Mindenkinek más az elképzelése, ami természetes. Vannak olyan nők, akiknek például a karrierjük szempontjából lehetséges, hogy nem is szerencsés megváltoztatniuk a nevüket, hiszen több évnyi kemény munkával megszerzett ismertségük foroghat kockán egy új név választásával. De vannak olyan menyasszonyok, akik már alig várják, hogy Kovács Mártonné legyen a nevük. 😊