Hogyan válasszak szertartásvezetőt?

2019.02.03

Nagyon sok esetben a párok olyan szertartásvezetőt kérnek fel, akit már hallottak esketni vagy valaki ajánlotta nekik az adott személyt. Ilyen esetekben is arra buzdítok mindenkit, hogy a biztonság kedvéért még nézzen körül az interneten, mert nem biztos, hogy az a szolgáltató Veletek is ugyanolyan jól együtt tud majd dolgozni, mint az előző párral, aki az ajánlást adta. De ha Nektek szimpatikus volt és csak jókat hallottatok róla, akkor mindenképpen találkozzatok vele és egy óra beszélgetés után érezni fogjátok, hogy megtaláljátok-e azt a közös hullámhosszt, amire szükségetek van.


Azonban, ha információ nélkül vágtok bele a keresgélésbe, akkor sem történik katasztrófa. A mai világban már pillanatok alatt megtalálunk mindenkit az interneten. Ezt nagyon jól tudjuk mi, szertartásvezetők is, ezért mindenki rendelkezik Facebook illetve Instagram profillal és a legfontosabbal, egy weboldallal. Ezek tanulmányozásával már rengeteg dolgot megtudhattok a hölgyekről / urakról (igen, urak is vannak a sorban). Figyelmesen olvassátok el a bemutatkozó szövegüket, hiszen az a legfontosabb. Nézzétek meg, hogy miket posztol és hogyan fogalmaz. Milyen a stílusa, mert ezek mind nagyon fontos tényezők, hiszen egy beszédet kell majd írnia Rólatok.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Mivel nagyon sokan vagyunk már a piacon, így szerintem az a legjobb taktika, ha kiválasztotok néhány szertartásvezetőt és kértek egy árajánlatot a helyszín és a dátum (nap, kezdési időpont) pontos megjelölésével. Nem árt, ha van egy sorrendetek már az elején, de az árajánlat megérkezése után bizony változhatnak a helyezések. Mindenki más árakkal dolgozik, és ez nem feltétlenül függ a tapasztalattól. El kell döntenetek, hogy mi az az összeg, amit a szertartásvezetésre szántok és annak fényében le lehet egyeztetni a személyes találkozókat. Lehetséges, hogy a költségvetésbe csak egy személy, de az is előfordulhat, hogy többen is beférnek. Ebben az esetben - ha időtök engedi - nyugodtan találkozzatok több szolgáltatóval. Őszintén szólva nem szeretjük, ha feleslegesen töltünk időt párokkal, éppen ezért én azt tanácsolom, hogy első körben hívjátok fel őket és néhány perc beszélgetés után már tudni fogjátok, hogy akartok-e vele találkozni vagy sem. Ilyenkor megkérdezhetitek, hogy ő hogyan tart szertartást, mik a legáltalánosabb elemek és mivel lehetne egyedivé tenni. A fogalmazása, a beszéde arról fog árulkodni, hogy mennyire felkészült és összeszedett.

Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha írásban kértek valakitől árajánlatot és valamiért nem őt választjátok, akkor egy válasz levélben tudassátok, hogy köszönitek szépen, de másra esett a választás. Sokan várnak, fenntartják a helyet és kellemetlen szituációkba lehet keveredni. 

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Ha már kiválasztottatok egy személyt, mert szimpatikus volt számotokra a honlapja és korrekt árajánlatot adott, akkor mindenképpen találkozzatok vele személyesen is. Ekkor el fogja mondani, hogy ő mit tud Nektek kínálni és Ti is el tudjátok mondani az elképzeléseiteket. A kommunikációja, a megjelenése nagyon sok dologról fog árulkodni. Figyeljétek a reakcióját akkor, amikor elmondjátok a terveiteket, hiszen látszik majd, hogy mennyire vevő a megvalósítására. Amennyiben a hallottak után további ötletekkel áll elő, akkor biztosak lehettek abban, hogy igazán kreatív és megvalósít bármilyen elképzelést. Gondoljátok át, hogy az ötletei mennyire tetszenek Nektek, és ha pozitív érzéseitek vannak vele kapcsolatban, akkor már meg is találtátok a megfelelő szolgáltatót.

Azt még nagyon fontos tudnotok, hogy vannak köztünk olyanok, akiknek ez a tevékenység a megélhetési forrásuk és vannak - köztük én is - akik hobbiként űzik ezt a csoda tevékenységet. Ezért ne csodálkozzatok azon, ha a kapott árajánlatok nem egyformák, és itt nem csak az árra gondolok. Vannak, akik limitálják a személyes találkozók mennyiségét illetve szigorúan kikötik, hogy a 4 órai kezdés az 4 óra, mert ő fél 6-kor már máshol fog szertartást vezetni. Sok szolgáltató van a piacon, de a nagy kereslet miatt tényleg előfordul, hogy egy személy, egy nap alatt több helyre is elmegy. Véleményem szerint, ezt csak azok tudják megvalósítani, akik nagyon nagy tapasztalattal rendelkeznek, illetve van bőségesen idejük a felkészülésre. Ezzel ellentétben, fogtok olyanokkal is találkozni, akik rendkívül rugalmasak minden tekintetben. Nektek kell eldöntenetek, hogy számotokra mi a fontos.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Sok fiatal van a pályán, de akadnak idősebbek is. Ebben a kérdésben szintén nektek kell eldönteni, hogy kivel dolgoznátok együtt. Vannak a 20-as, 30-as 40-es és az 50-es korosztályból is bőven a szolgáltatói piacon, annak ellenére, hogy ez egy újkeletű tevékenység. Én nagyon szeretem, ha fiatal párok keresnek meg, hiszen nagyon könnyen megtaláljuk a közös hangot, gördülékeny a tervezés és a kommunikáció is. Viszont volt olyan érdeklődőm, aki a találkozó végén azt mondta, hogy túl fiatal vagyok és inkább egy idősebb hölgyet szeretnének. Gondoljátok át, hogy milyen személyt képzeltek el a nagy napon.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Összefoglalva az a tanácsom, hogy nagyon gondoljátok át, kivel szeretnétek együtt dolgozni, hiszen egy több hónapos munka áll előttetek. Ha találkoztok valakivel és csalódás ér Titeket, akkor nem szégyen azt mondani, hogy mással szeretnétek együtt dolgozni. Éreznetek kell az összhangot, mert csak akkor lesz az esküvőtök olyan, amilyennek megálmodtátok (és ez vonatkozik minden szolgáltatóra). A személyes találkozó és a tapasztalatok alapján próbáljátok meg elképzelni az esküvőt a szertartásvezetővel. Ha nem olyan, mint amilyennek megálmodtátok, akkor keressetek tovább. Biztosan Ti is megtaláljátok majd azt a személyt, aki a megfelelő módon és átéléssel fogja előadni a Ti csodás meséteket!  😊