A szertartás helyszínének kiválasztása

2019.01.13

Manapság, mivel már nincs lehetetlen, szinte mindenki a szabadban képzeli el az Igen kimondását. Lehet ez egy erdő, egy tópart, vagy csak a lagzi helyszínének nagyszerűen feldíszített udvara. Őszintén szólva én megértem, hogy miért választják nagyon sokan a felsorolt opciók egyikét, vagy még ezeknél is egyedibb vagy extrémebb helyszíneket, azonban nagyon sok tényezőt mérlegelni kell.

Amikor egy pár elkezdi megtervezni a nagy napot és választás előtt állnak, arra szoktam őket kérni, hogy amennyiben szabdtéren szeretnének összeházasodni, akkor mindenképpen találjanak egy másik helyszín, ami B tervként szolgálhat. Akármennyire is készülünk a nagy napra, egy dolgot nem tudunk garantálni, az pedig az időjárás. Sajnos a vakító napfény hőséggel és a szeles esős időjárás is tönkreteheti a szabadtéri esküvőket. Éppen ezért minden esetben kell találni egy fedett és lehetőleg árnyékos helyszínt is. Legjobb esetben ez az eredetileg megálmodott helyszín közelében van, így nem okoz problémát, ha hirtelen elő kell venni a B tervet. (Tipp: ha a rossz időre választott helyszín nem egy helyen van a szabadtéri opcióval, akkor ezt tűntessétek fel a meghívón is.)

Külső helyszín esetén döntő részlet lehet a dátum és az időpont is. Június-Július-Augusztus közepén délután 3-ra elég kockázatos szertartást szervezni a hőség miatt. Ha meg tudjuk oldani, hogy minden vendég tudjon ülni (az esetek nagyon nagy százalékában ez nem kivitelezhető) és árnyékban legyen mindenki akkor talán megvalósítható, de minden esetben azt tanácsolom, hogy inkább egy késő délutáni időpontot válasszon a pár. Mikor a templomi esküvő kimarad a programból, nem merül fel ez kérdésként, mert abban az esetben 5 óránál korábban nem kezdődik el az esküvő. Azonban, ha a nagy nap menetrendjébe templomi és polgári esküvőt is be kell illeszteni, akkor igen nagy kérdés, hogy mikor melyik legyen. A nyári hónapokban véleményem szerint a templomival érdemes kezdeni és utána 5, 6 óra magasságában, vagy akár később is, lehet a szabadtéri esküvő. Nyáron nagyon későn sötétedik, így egészen sokáig el lehet húzni a kezdés időpontját (nem beszélve a naplementés szertartásokról).

Az ülőhelyek biztosítása is sarkalatos pont. Mérlegelni kell az időjárási tényezőket és a násznép átlagos életkorát illetve egészségi állapotát. Ha lesznek szép számmal idősebb vendégek is, illetve gyermekek, akkor mindent el kell követni annak érdekében, hogy ők helyet tudjanak foglalni még a szertartás előtt. Ellenkező esetben nem fogják élvezni az esküvőt és csak a bosszankodás marad (gyereke esetében a hiszti 😊 ). Akármennyire is Rólatok szól az a nap, a vendégek kényelmére is figyelni kell.

A titok egyébként egyetlen egy dologban rejlik, ez pedig nem más, mint a megfelelő szervezés. Éppen ezért kell pontosan, minden részletet megszervezni, megbeszélni, mert így lehet felkészülni szinte minden váratlan fordulatra. Személy szerint én minden egyes szabad téren tartott esketésre korábban megyek, hogy ellenőrizni tudjak mindent. Ha vízpartról van szó, akkor talán még egy kicsit korábban megyek, mert vízparton nagyon komoly tényező lehet például a szélerősség. Ha erős a szél, akkor nagyon sok részletre kell odafigyelni, és kipróbálni, hogy a szertartás közben már minden gördülékenyen menjen és ne legyen kellemetlen meglepetés. Inkább a szertartás előtt, amíg a vendégek még a welcome drinkeket fogyasztják kell tesztelni, hogy mit fúj el a szél az asztalról és mit hogyan tudok a helyén tartani, mint hogy az esküvői videón nézze vissza a pár, hogy milyen szépen repült el a házasságkötésüket igazoló lap a szélben. 😊

Ezek mellett természetesen egy nem a szabadban tartott szertartás esetében is szükséges a teljes körű szervezés, de jóval kevesebb és más jellegű körülményt kell figyelembe venni. Vannak párok, akik bár nem házasságkötő teremben akarnak örök hűséget fogadni egymásnak, de nem is vágynak kültéri szertartásra. Ilyen esetben is sok megoldás van. Rengeteg esküvői helyszín rendelkezik olyan konferencia termekkel, ahol a megfelelő dekorációval nagyon szép szertartást lehet tartani. De vannak párok, akik nem a lagzi helyszínén hanem egy másik épület falai között tervezik kimondani az igent. Ezekben az esetekben is nagyon szép és megható szertartásokat lehet szervezni, sőt, talán még a technika által biztosított lehetőségeket fedett helyszínen jobban ki lehet használni.

Egy dolog biztos, és kérlek Titeket, hogy erre gondoljatok: TI KÜLÖNLEGESEK VAGYTOK. Egy különleges párnak pedig joga van különleges esküvőhöz. Megnyilvánulhat ez a helyszín kiválasztásában, a szertartásban, a ruhákban, bármiben. Merjetek egy kis színt vinni az esküvőtök napjába és ne féljetek meghozni a nem hétköznapi döntéseket! 😊