Ruha, Cipő, Fodrász, Sminkes pipa, de... Mi legyen a nevem?!

2018.07.12
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Véleményem szerint sokak számára nagy dilemmát okoz a házasság utáni név kiválasztása. Ez nem csoda, hiszen manapság már több opció közül lehet választani.

Egy egyszerű példán keresztül levezetem számotokra a lehetőségeket. Fontos, hogy nem csak a feleség veheti fel férje nevét, hanem fordítva is lehetséges a névváltozás.

Menyasszony: Molnár Bettina

Vőlegény: Kocsis Márton

Lehetséges névviselések:

  • Nem feltétlenül kell változtatni, ebben az esetben a pár megkíméli magát a személyes okmányok cseréjétől és az azzal járó procedúrától. Amennyiben így döntenek, akkor születendő gyermekeik nevével kapcsolatban több opció is felmerül:Molnár, Kocsis, Molnár-Kocsis, Kocsis-Molnár.
  • A menyasszony és a vőlegény is felveheti párja vezetéknevét, így lehetséges a MolnárMárton és a Kocsis Bettina változat is. Ilyenkor a születendő gyermekek esetében is a kiválasztott vezetéknevet kell alkalmazni. (Tehát, ha Molnár Melinda felveszi a Kocsis nevet, akkor gyermekük is Kocsis lesz.)
  • Megtarthatják saját és felvehetik párjuk vezetéknevét, ez az úgynevezett "kötőjeles" megoldás. (a példa alapján: Kocsis-Molnár illetve Molnár Kocsis). Itt szintén a kiválasztott megoldás lesz érvényben a gyermekek esetében is.
  • Végül jönnek a már jól ismert megoldások, amikor a vőlegény nevét veszi fel a menyasszony a "né" megjelöléssel. Példánknál maradva ez a következőket jelenti: Kocsisné Molnár Bettina, Kocsis Mártonné és Kocsis Mártonné Molnár Bettina. Ezek esetében a gyermekek vezeték neve a Kocsis lesz.

Az utóbbi megoldást sokan nagyon hosszúnak és kissé ódivatúnak tartják. Azt tanácsolnám minden kedves menyasszonynak, hogy üljön le párjával és beszéljék át a lehetőségeket. Fejtsétek ki, hogy kinek mi a fontos és melyik opció tetszik. Próbáljátok "ízlelgetni" a különböző változatokat. Mindenkinek más az elképzelése, ami természetes. Vannak olyan nők, akiknek például a karrierjük szempontjából lehetséges, hogy nem is szerencsés megváltoztatniuk a nevüket, hiszen több évnyi kemény munkával megszerzett ismertségük foroghat kockán egy új név választásával. De vannak olyan menyasszonyok, akik már alig várják, hogy Kovács Mártonné legyen a nevük. 😊