Miért válassz szertartásvezetőt?

2019.01.20

Az elmúlt néhány hétben egyre többször szembesültem azzal a ténnyel, hogy bizony sok menyasszony nem tudja, hogy pontosan hogyan is néz ki egy átlagos, szokványos polgári esküvő, amit anyakönyvvezető tart. Vagy azért, mert már régen voltak esküvőn, és megkoptak az emlékeik, vagy azért, mert - bármilyen szokatlan, de van ilyen - még sosem volt esküvőn a jövendőbeli feleség.

Egyre több pár dönt szertartásvezető mellett, de azért még most is sokan felesleges szolgáltatóknak tartanak minket. Most röviden kifejtem a legfontosabb szempontokat, amik bizonyítják, hogy ez a megállapítás miért nem igaz. Kezességet nem tudok vállalni azért, hogy minden aktívan tevékenykedő szertartásvezetőtől a következőkben felsorolt szolgáltatáselemeket fogjátok kapni, de azért nagyon nagy átlagban ezek a jellemzők. Még most az elején leszögezném, hogy nem az anyakönyvvezetők tevékenységét akarom leszólni. Vannak nagyon profik köztük, ezt nincs értelme tagadni. Csak tényekről fogtok itt olvasni. (Abba most itt nem mennék bele, hogy pontosan mi a különbség a két személy között, mert ezt már kifejtettem korábban.)

Amikor egy pár az esküvőszervezés során első alkalommal találkozik a Szertartásvezető fogalmával, akkor az az első kérdés: Miért kérjem fel őt, ha ott van az anyakönyvvezető? Itt általában mi háttérbe szoktunk szorulni, addig a pontig, amikor a pár elképzeli a szertartását egy külső helyszínen. Étterem kertje, vízpart, erdő és még hosszasan sorolhatnám, hiszen bárhol lehet szertartást tartani. Ekkor felhívják az anyakönyvvezetőt és elmondják a tervüket, majd megkérdezik, hogy akkor hogyan tovább? Ezután jön a sokk! 😊 Az anyakönyvvezető elmondja, hogy mi az az összeg, amiért őt kiengedi a hivatal külső helyszínre. Na, ez az a momentum, ami után a pár újra megnyitja a Google-t és rákeres a "szertartásvezető" szóra. Elkezd keresgélni, érdeklődni, hogy pontosan mennyibe is kerülne ez a verzió. Mondanom sem kell, hogy az esetek többségében forgatókönyv módosítás következik: a pár egy szép hétköznapon besétál két tanújával az anyakönyvvezetőhöz és 5 perc alatt törvényes házasságot kötnek INGYEN. Ezt követően a nagy napon az általuk kiválasztott szertartásvezető pedig megtartja az általuk megálmodott és minden szempontból rájuk szabott szertartást.

Tehát igen, alapvetően a költségvetés oldaláról megközelítve az esetek nagyon nagy többségében ma már jobban megéri minket választani. Azt viszont hangsúlyozom, hogy ez nem minden településre, illetve városra igaz. Mindenhol az anyakönyvi hivatal határozza meg az árakat ezért találkozunk más és más árfekvésekkel. Nyilvánvaló, hogy nagyobb városokban magasabb, míg a kis falvakban alacsonyabb lesz ez az összeg. Tehát maga az ár még nem minden esetben dönti el ezt a kérdést.

Menjünk tovább... Nektek fontos az, hogy a nagy napon olyan emberek tartsák kezükben az eseményeket, akiket ismertek? Én személy szerint több alkalommal is találkozom a párokkal annak érdekében, hogy a maximumot tudjam nekik nyújtani. Órákat beszélgetünk át az elképzeléseikről és természetesen róluk, a kapcsolatukról, hiszen enélkül nem lehet egyedi és személyes szertartást tartani. Ennyi idő alatt ők is megismernek engem, tudják, hogy bennem megbízhatnak. Egy anyakönyvvezető hogyan fog tartani személyes szertartást, ha csak egyszer találkoztatok vele? Sőt, ha több anyakönyvvezető is dolgozik az adott hivatalban, akkor könnyen lehet, hogy egy olyan hölgyet kaptok, akit akkor, a nagy napon fogtok első alkalommal látni. (Itt ismét el kell mondanom, hogy ahol nincsenek túlterhelve az anyakönyvvezetők, ott igyekeznek megismerkedni a párokkal és rugalmasan kezelni az egyedi elképzeléseket is. Ahol viszont sok esküvő jut egy hétvégére, sajnos - érthető módon - nincs idejük mindenkit megismerni.)

És akkor most jön a mennyiség és a minőség kérdése. Nálam ez kulcsfontosságú. Szerintem, ha valaki egy nap alatt több párt is összead, az nagyon sok kockázatot rejt magában. Csak és kizárólag vérprofi szertartásvezető / anyakönyvvezető képes arra, hogy egy nap alatt több helyen is a megbeszéltek alapján teljesítsen, és az valóban szívből szóljon. Itt pedig meg kell említenünk az időbeli rugalmasságot, hiszen a szertartásvezetők nagyon nagy előnye, hogy sokkal inkább rugalmasak csúszás esetén, mint a hivatali esketők, akiknek szinte minden órában máshol kell megjelenniük. Ha a násznép a templomi szertartás után rossz lehajtónál kanyarodott le, vagy a nagymama nem bírja a nagy hőséget és kicsit rosszul lett, akkor ki lesz az, aki nyugodtan fog várakozni, míg mindenki meg tud érkezni a helyszínre? A válasz egyszerű 😊

Ok, mindenki ott van, a pár pedig besétált a sorok között és helyet foglalt, indul a beszéd. Az anyakönyvvezetők nagyon sok és tényleg nagyon szép idézetet ismernek. Ez nagyon jó pont, főleg az idősebb korosztálynál, ők imádják ezt. De azt kell mondanom, hogy itt be is fejeződött a felsorolás. Egyre több pár kifejezetten kéri, hogy még véletlenül se mondjak el idézeteket a szertartás alatt. Megjegyzem, én ennek nagyon örülök, mert nem versmondó kislány vagyok, inkább a párok szófordulataival fűszerezett szövegemet mondanám. Illetve, ami még ennél is hatásosabb szokott lenni, a párok egymáshoz írt fogadalmait. Véleményem szerint ez a megoldás sokkal meghatóbb, mint bármilyen idézet.

Nagyon sok fénykép fog készülni a szertartás alatt is, amiken az eskető személy is szerepelni fog. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az a hölgy, néha úr (bárki is legyen az) az alkalomhoz illő módon jelenjen meg. Őszintén szólva én már láttam borzalmas megjelenéseket mindkét táborból, szóval itt nem tudok biztosat ígérni 😊 A kulcs szintén abban rejlik, hogy mennyire ismeritek a kiválasztottat. Ha a találkozók alkalmával is Nektek tetsző módon jelenik meg, akkor biztos, hogy nem lesz gond az esküvőn sem.

Egy nagyon nagy tévhittel szeretném befejezni. Sokszor hallom ezt: A szertartásvezetős esküvő nem is igazi. Hmmm tényleg? Az az "igazi esküvőd, amit Te annak tartasz. Ha Neked fontos, hogy szép legyen, megható, személyes és ott legyen a családod és minden fontos barátod, akkor nem kérdés, hogy igazi-e vagy sem. Törvényesnek nem törvényes, ez valóban igaz. De egyszerűen úgy kell felfogni, hogy az esküvőtök hivatalos riportálása miatt kell bemenni két tanúval és aláírni. Az érzelmekkel teli, megható IGENEK akkor fognak elhangzani, amikor hófehér ruhában besétál a menyasszony és a vőlegény a gyönyörű és megható látványtól könnyes szemmel várja őt. Majd az általatok kiválasztott személy elmeséli a történeteteket... Szerintem ez nagyon is igazi és emlékezetes 😊


Összefoglalva, egy szertartásvezetőtől ezt várhatjátok:

  • Nem erőlteti a sablonos szertartási forgatókönyvet
  • Valóban meghallgatja és megvalósítja a pár elképzeléseit
  • Egy hirtelen jött gondolatfoszlányt képes valósággá varázsolni
  • A személyes találkozók alatt együtt gondolkodik a párral és segíti őket a döntések meghozatalában
  • Tartja a kapcsolatot az esküvőszervezővel és a ceremónimesterrel, hogy minden gürdülékenyen menjen a szertartás előtt, alatt és után
  • Felkészültsége nem csak a beszédre hanem megjelenésére is kiterjed
  • Időben érkezik, ellenőrzi a helyszínt és a kellékeket, egyeztet a szervezőkkel
  • Váratlan eseményekre gyorsan reagál

Én azt tanácsolnám, hogy elsőként az eskövő helyszíne és a költségvetés szempontjából vizsgáljátok meg ezt a kérdést. Nem kizárt, hogy egy vidéki helyszínen nagyon alacsony áron ki fog menni az álomhelyszínetekre az anyakönyvvezető. Ha pedig a hölgy kedves és valóban lelkiismeretesen végzi a munkáját az már csak hab a tortán. DE, ha ez a tökéletes helyzet nem áll fent, akkor bizony keresgéljetek alternatívákat és irány a Google! 😊

Remélem ez a kis iromány segített dönteni, ha még kétségek között voltatok, vagy megerősített titeket a döntésetekben. Következő bejegyzésemben írok arról, hogy hogyan érdemes szertartásvezetőt választani.