Szertartásvezetős esküvő?! Az kamu!!

2019.09.26

Természetesen figyelemmel kísérem évről évre, hogy mik az esküvői trendek, mire van igény és mi a közvélemény a szolgáltatókról. Sajnos a szertartásvezető személye a mai napig sok pár számára ismeretlen. Közülük a legtöbben akkor ismerik meg ezt a szakmát, amikor szembesülnek azzal, hogy mennyibe kerül az anyakönyvvezetős esküvő külső helyszínen. Majd elbizonytalanodnak. Akkor ez egy kamu esküvő lesz? Nem, nem kamu, ez az esküvői fogadalmatok megerősítése a családtagjaitok és barátaitok körében. Na de jöjjenek az egyéb tévhitek! 😊


Az első dolog, ami miatt sokan nem keresnek szertartásvezetőt, az az, hogy nem tarthatunk hivatalos esküvőt. Ezeknek a pároknak azt tanácsolom, hogy gondolják át, számukra mi a fontos: a hivatalosság vagy a szép emlék, sőt tovább megyek, ÉLMÉNY. Nem csak nekik lesz élmény, hanem a vendégeknek is, akik iszonyatosan örülni fognak, hogy nem egy sablonos és unalmas beszédet kell végighallgatniuk.


A második kifogás, hogy "akkor már házasok leszünk, nem tudjuk úgy megélni az egész házasságkötést, mint elképzeljük". Ez a legnagyobb tévhit. Még sose volt olyan párom, akik ne sírtak, nevettek volna a szertartás alatt, és igazán átélték az IGEN-ek kimondását, a gyűrűhúzást és persze az első csókot. Nem volt olyan szülő, aki ne borult volna zokogva gyermeke nyakába a szülőköszöntő alatt és bizony még hozzám is odajönnek a szertartás után és könnyes szemekkel megköszönik a csodás szertartást. Garantálom, ha megtaláljátok a megfelelő embert, az elejétől a végéig át fogjátok élni, sőt, meg fogjátok élni az igazi és mély érzelmeket.


A harmadik kifogás: mit fognak szólni a vendégek a "kamu" esküvőhöz? Erre azt szoktam mondani, hogy egyrészt nem kell elmondani nekik. Amennyiben a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy jelen legyenek a hivatalos szertartáson is, akkor ne két tanúval menyjetek be aláírni az anyakönyvvezetőhöz, hanem hívjátok meg őket is. (Így legalább a szertartásvezetős esketés után érteni fogják, hogy mi a különbség a kettő között és igazat fognak Nektek adni.) Másrészt: a legtöbb vendéget nem érdekli, ők azért lesznek ott, mert szeretnek Titeket és a szerelmeteket ünneplik azon a napon. Figyelemfelkeltő lesz az egész szertartás és egész este azt fogjátok hallani, hogy "Nem is tudtam, hogy ez és ez történt veletek"!
A piszkos anyagaik szempontjából sem mindegy, hogy ki melyik opciót választja. Sok helyen akár a fele is lehet a szertartásvezető megbízási díja, az anyakönyvvezetős külső helyszínes esküvőnek. Azt gondolom, hogy nem elhanyagolható mondjuk egy 50-70.000 Ft-os különbség.

Azt gondolom, hogy ezeket a szempontokat átgondolva, már könnyebb lesz dönteni, pedig arról még nem is beszéltem, hogy mennyivel többet ad egy szertartásvezető által megírt, személyre szabott szertartás szöveg. 😊