Szülőköszöntő - Kiket, hogyan, mivel?

2018.06.25

A polgári szertartás szülőköszöntő része sok tényezőtől függ. A párnak kell eldöntenie, hogy mekkora hangsúlyt akarnak helyezni erre a részre. Ez általában attól függ, hogy mennyire szoros a kapcsolat a szülőkkel. Szokás a nagyszülőket is köszönteni, illetve ha van más családtag, aki nagyon komoly szerepet tölt be az életetekben, akkor őket is meg lehet ajándékozni. Egy szertartásvezető által tartott esküvőn nincsenek megkötések, azokat köszönthetitek, akik valóban nagyon fontosak Számotokra. Ezt fontos átgondolni, mert sokak életében például egy keresztszülő vagy nagynéni is betölthet nagyon jelentős szerepet.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Vannak, akik saját maguk írnak köszönő szöveget, így teszik nagyon személyessé és valóssá a köszöntést. Ez abban az esetben történik, amikor nagyon-nagyon szoros a kapcsolat a szülőkkel. Ilyenkor én csak tolmácsolom a pár gondolatait a családtagok felé.

Vannak, akik teljes mértékben rám bízzák a szöveg megírását, mert saját maguk nem tudják megfogalmazni az érzéseiket.Az én feladatom az, hogy az általatok elmesélt történetek alapján megfogalmazzak egy köszöntő szöveget, így a személyes találkozások során a szülőkkel való kapcsolatotokról is fogok kérdezni. Véleményem szerint Mindenki másért tartozik köszönettel. Minden pár élete más és más, így nincs két egyforma köszöntő beszéd sem. Van, aki a sok nyári kirándulást, a tanulmányai során kapott rengeteg támogatást és biztatást valamint az önálló élet kapujában kapott tanácsokat köszöni meg. Van, aki a nehéz helyzetekben kapott lelki támogatásért és a rengeteg szeretetért és törődésért mond hálát. Személyenként más és más, de a legáltalánosabban fogalmazva ilyenkor azt köszönjük meg, hogy felneveltek minket, illetve felnevelték a párunkat.

Sok időt hagyok arra, hogy a párok összeszedjék, hogy pontosan miért is hálásak. Ez lényeges része a szertartásnak, hiszen minél több emléket elevenítünk fel a beszédben, annál személyesebb és meghatóbb lesz.

Sok esetben előfordul, hogy a szülők vagy a nagyszülők közül valaki már sajnos személyesen nem tud jelen lenni a Nagy napon. Ilyenkor megkérem a párt, hogy mérlegeljenek, mennyire lehet megemlíteni az elhunyt személyt a beszédben. Ha kevés idő telt el a családtag elvesztése és az esküvő között, akkor lehetséges, hogy sokakat érzékenyen érinthet, ha szóba hozzuk az elhunytat. Véleményem szerint nem szabad hagyni, hogy ez a fajta megemlékezés az esküvő vidám és boldog hangulatát tönkretegye.

Ebben az esetben én azt szoktam javasolni, hogy egy "csendes" megemlékezést tartsunk. Van olyan lehetőség, ami mindenki számára látható, de mégsem mondunk ki semmit. Például egy széket üresen hagyunk és egy szál fehér rózsát helyezünk el rajta, vagy egyszerűen kiteszünk egy képet az elhunyt személyről és meggyújtunk egy gyertyát. Így érezhető a megemlékezés, de mégsem teszi tönkre a hangulatot.

Ha még ez is túl sok lenne a jelenlévők számára (ami elképzelhető, hiszen egy szeretett személy elvesztése mindennél rosszabb), akkor ezeket is ki lehet hagyni és minden látható jel nélkül meg lehet oldani, hogy az elhunyt szerettünket kicsivel közelebb érezzük magunkhoz. Van, aki a ruhájával, a csokrával vagy valamilyen más kiegészítőjével oldja meg ezt. Fényképet, ékszert vagy bármilyen kis tárgyat el lehet rejteni, ami a szerettünkre emlékeztet, vagy az övé volt. Ezt a vendégek nem fogják látni, de a menyasszony vagy a vőlegény tudni fogja, hogy nem csak a mennyországból nézi végig az elhunyt az esküvőt, hanem kicsit a lelke is ott van azokban a percekben.

Nagy problémát szokott okozni a pároknak az ajándék kiválasztása. A virág és bor párosítás egy általános megoldás, igazából a legegyszerűbb ötlet. Nyilván örülni fognak ezeknek is, de múlandó ajándékok. Arra szoktam kérni a párokat, hogy találják ki az ajándékokra szánt összeget. A maradandó ajándékok általában magasabb költségvetéssel járnak, de ezzel párhuzamosan egy olyan ajándékot tudnak átadni a családtagoknak, ami évekkel később is az esküvőre és a szülőköszöntésre fogja őket emlékeztetni.

Sokan egy - másfél évig szervezik az esküvőjüket, így van idő kitalálni, hogy mi az az ajándék, ami igazán személyre szabott lesz a Nagy napon. Ilyen lehet egy régi, közös fénykép, amit be lehet keretezni vagy bármilyen technikával át lehet formálni. Egy másik opció esetében a közös programokra és hobbikra lehet gondolni. A megválaszolandó kérdés az, hogy mi lehet az a tárgy, amire , ha ránéz a megajándékozott, akkor a pár, az esküvő, a családi egység fontossága fog az eszébe jutni.

Ha a szülőkkel, nagyszülőkkel való kapcsolatotokra jellemző a humor, akkor nem szabad megijedni a vicces ajándékoktól sem. Ha úgy gondoljátok, hogy egy viccesebb, nem mindennapi ajándék lenne a megfelelőbb, akkor bátran adjátok át azt, biztosan érteni fogják a poént! 😊

Összegyűjtöttem nektek pár ötletet böngésszetek bátran Pinterest táblámon!

https://hu.pinterest.com/igenvelem/szulokoszonto-ajandekok/